Interfata comerciantilor

De la wiki.livrarionline.ro
Salt la: navigare, căutare

Comerciantii care semneaza contract cu compania de curierat au automat acces intr-o interfata de gestiune a livrarilor. Prin intermediul acestei interfete, ei pot gestiona proprii clienti, livrarile precum si alte resurse.

Ok-icon.png Conectarea in interfata "Comercianti"

Comerciantii primesc automat email atunci cand comania de curierat le creeaza un cont in sistemul Livrari Online. Pentru a accesa interfata, comerciantii acceseaza linkul primit prin e-mail, vor introduce la nume de utilizator adresa sa de e-mail pe care a furnizat-o companiei de curierat precum si parola primita pe e-mail. Imediat va fi rugat sa introduca o noua parola, proprie.

Va recomandam sa folositi o parola noua dedicata acestui serviciu.


Prima autentificare.png

Odata intrat in interfata Comerciant, comerciantul va putea gestiona proprii clienti, livrarile precum si alte resurse.

In intrarile viitoare, comerciantul va accesa direct adresa http://comercianti.livrarionline.ro sau indirect, http://livrarionline.ro si selecta Comercianti.

Ok-icon.png Gestionarea clientilor

Utilizatorul din partea comerciantului poate adauga, sterge si edita clientii. Acest lucru se poate face prin apasarea Go icon 16x16.pngbutonului Clienti. Initial fereastra de gestionare a clientilor nu contine nici un client. Ea arata asemenator imaginii alaturate:

Management clienti gol.png

Apasand Go icon 16x16.pngbutonul Adauga client poate fi adaugat un nou client. Clientii pot fi persoane fizice sau companii. Completati campurile si apasati Go icon 16x16.pngSalveaza.

Client nou.png

Completati si datele cu privire la adresa:

Adresa clientului.png

Dupa adaugare, reincarcati pagina.
Mai jos este un exemplu al ferestrei Management clienti in care sunt afisate detaliile clientilor:

Management clienti.png

Pentru fiecare client dand click pe Go icon 16x16.pngEditeaza se pot edita datele de contact. De asemenea, dand click pe Go icon 16x16.pngAdrese se pot introduce mai multe adrese, iar click pe Go icon 16x16.pngDezactiveaza dezactiveaza clientul, trecandu-l din lista clientilor activi in lista clientilor inactivi.

Ok-icon.png Livrarile

Livrarile se pot gestiona din Go icon 16x16.pngmeniul Livrari.

Livrari.png

Pentru a introduce o noua livrare, apasati Go icon 16x16.pngbutonul + Livrare noua sau Go icon 16x16.pngbutonul +. Introduceti primele litere ale numelui destinatarului (clientului) si apoi selectati-l din lista derulanta.

Adauga livrare.png

Daca nu ati completat deja o adresa de ridicare a comenzilor din Go icon 16x16.pngmeniul Setari > Adrese de ridicare a comenzilor, o puteti face si din aceasta fereastra, apasand Go icon 16x16.pngbutonul + - click pentru a adauga o noua adresa.

Adauga livrare 2.png

Apasati Go icon 16x16.pngNext. In fereastra cu privire la detaliile livrarii, completati campurile: tipul pachetului, continutul, greutatea, lungimea, latimea si inaltimea pachetului si apoi apasati simbolul Go icon 16x16.pngsalvare (incercuit cu rosu in poza alaturata):

Detalii livrare.png

Daca doriti sa faceti vreo modificare a pachetului puteti apasa simbolul Go icon 16x16.pngmodificare, iar daca doriti sa introduceti mai multe pachete similare, puteti apasa simbolul Go icon 16x16.pngduplicare. Completati si celelalte detalii ale pachetului: observatii, referinta expeditor, valoarea declarata, ramburs, precum si bifa optiunile: retur nota semnata, retur documente bancare, retur alte documente, confirmare livrare, livrare sambata, asigur livrarea la valoarea declarata.

Optiunea Schimb colete este folosita pentru ca un comerciant sa primeasca dupa livrarea comenzii, alte colete de la destinatar care vor ajunge cu un anumit scop la comerciant. In acest caz, pretul livrarii este format din pretul livrarii + o taxa de schimb colete.

Apasati Go icon 16x16.pngNext.

In fereastra Detalii servicii selectati serviciul din lista serviciilor disponibile oferite de compania de curierat. Daca nu apare nici un serviciu in lista de mai jos, contactati compania de curierat pentru a va pune la dispozitie un serviciu potrivit necesitatilor dvs. Selectati, de asemenea, notificarea automata prin e-mail si/sau sms, cine plateste, codul de livrare de la comerciant, precum si acceptarea termenilor si conditiilor. Codul de livrare va fi furnizat destinatarului prin sms. Clientul va da acest cod curerului la primirea comenzii:

Detalii servicii.png

Apasati Go icon 16x16.pngNext pentru a merge in ultima fereastra, cea a Confirmarii serviciului (livrarii).

Confirmare serviciu.png

Verificati datele si apasati Go icon 16x16.pngbutonul Salveaza livrarea (generare AWB).

AWB.png

Lista livrarilor apare in fereastra livrarilor

Lista livrari.png

In acest moment, lista livrarilor este disponibila si dispecerului care va face alocarile catre curieri.
Pentru a vedea detaliile livrarii sau pentru a face o cerere de anulare catre CallCenter, apasati pe livrarea dorita.

Ok-icon.png Borderoul ridicarilor

Prin apasarea Go icon 16x16.pngmeniului Borderou ridicari, comerciantul poate printa borderoul ridicarilor efectuate si da borderoul curierului. In acest caz, trebuie introdus ecusonul curierului.

Borderoul de ridicari poate fi printat, trimis pe email sau downloadat in format Excel.

Borderou ridicari.png

Ok-icon.png Istoric borderou ridicari

Prin apasarea Go icon 16x16.pngmeniului Istoric borderou ridicari, comerciantul poate vizualiza istoricul borderourilor de ridicari efectuate dintr-un anumit interval de timp si poate selecta un borderou pentru vizualizare apasand pe Go icon 16x16.png linkul 3 livrari din coloana Actiuni.

Comercianti-Istoric borderou ridicari.png


Dupa selectare borderou dorit, detaliile borderoului apar intr-o pagina noua :

Comercianti-Detalii istoric borderou ridicari.png

Borderoul selectat poate fi printat, trimis pe email sau downloadat in format Excel.

Ok-icon.png Datele comerciantului

Setarea datelor comerciantului, precum adresele de ridicare a comenzilor, informatii bancare, datele de contact ale departamentului "Suport client", datele de contact ale departamentului tehnic si implementarea modulului de shipping pe platforma on-line, se face din Go icon 16x16.pngmeniul Setari.

Adresele de ridicare a comenzilor

Comerciantul poate avea una sau mai multe adrese de ridicare a comenzilor. Inainte de a introduce livrarile, comerciantul trebuie sa introduca datele adresei/adreselor de ridicare a coletelor. Acest lucru poate fi facut, totusi, si la momentul adaugarii unei livrari.

Pentru a adauga o noua adresa de ridicare a comenzilor, apasati Go icon 16x16.pngbutonul Setari si apoi selectati Go icon 16x16.pngAdrese de ridicare a comenzilor:

Selectare adrese de ridicare.png

Pentru a adauga o noua adresa, se apasa Go icon 16x16.pngbutonul Adauga adresa:

Adrese de ridicare gol.png

Se completeaza datele adresei de ridicare a comenzilor. Numarul imobilului, blocul si apartamentul, daca este cazul, se scriu pe aceeasi linie in care este scrisa denumirea strazii:

Completare adresa noua.png

Campul Go icon 16x16.pngInstructiuni se refera la instructiuni cum se poate ajunge la respectiva adresa. Dupa adaugare, reincarcati pagina.

Informatii despre contul bancar

Din Go icon 16x16.pngmeniul Setari > Info banca puteti introduce datele cu privire la contul / conturile dvs in calitate de comerciant.

Info banca.png

Dupa adaugarea unui nou cont, reincarcati pagina.

Datele de contact ale departamentului "Suport clienti"

In aceasta sectiune se completeaza datele de contact ale departamentului de "Suport clienti". Pentru completarea acestor date, se selecteaza Go icon 16x16.pngmeniul Setari > Info suport clienti si se apasa Go icon 16x16.pngbutonul Adauga suport clienti. A se lua in calcul faptul ca departamentul "Suport clienti" este altul decat departamentul "Tehnic".

Adauga suport clienti.png

Dupa adaugarea datelor, reincarcati pagina.

Datele de contact ale departamentului "Tehnic"

In aceasta sectiune se completeaza datele de contact ale departamentului de "Tehnic". Pentru completarea acestor date, se selecteaza Go icon 16x16.pngmeniul Setari > Info tehnic si se apasa Go icon 16x16.pngbutonul Adauga info tehnic comerciant.

Adauga info tehnic.png

Dupa adaugarea datelor, reincarcati pagina.

Info API, adica implementarea modulului de shipping pe platforma on-line

Implementarea modulului de shipping pe platfoma on-line se face accesand Go icon 16x16.pngmeniul Setari > Info API. Datele continute aici sunt utile pentru configurarea interfetei API atunci cand se doreste generarea AWB-ului.

Info API.png

Setare ISSN, adica salvarea parametrilor ISSN pentru primire raspuns despre starea livrarii

Setarea parametrilor pentru primirea raspunsului de catre site-ul comerciantului a starii livrarii se face accesand Go icon 16x16.pngmeniul Setari > Info API. Se introduce url-ul paginii comerciantului pentru ISSN, metoda de citire a raspunsului primit de la livrarionline.ro, se bifeaza starile livrarii care se doresc a fi monitorizate si data de la care serviciul ISSN devine activ.

Setare ISSN.png

Info campuri necesare pentru generare AWB livrare prin API

Campurile necesare pentru a face un request prin metoda POST pentru a genera un nou AWB asignat unei livrari sunt :

 1. f_shipping_company_id = ID companie de curierat, valoare care se ia din interfata de comercianti din comercianti.livrarionline.ro, meniul Info API
 2. request_data_ridicare = data de ridicare a unei livrari
 3. request_ora_ridicare = inceput interval orar de ridicare livrare de la comerciant
 4. request_ora_ridicare_end = sfarsit interval orar de ridicare livrare de la comerciant
 5. request_ora_livrare_sambata = inceput interval orar de livrare Sambata la destinatar
 6. request_ora_livrare_end_sambata = sfarsit interval orar de livrare Sambata la destinatar
 7. request_ora_livrare = inceput interval orar de livrare comanda la destinatar de catre curier
 8. request_ora_livrare_end = sfarsit interval orar de livrare comanda la destinatar de catre curier
 9. descriere_livrare = un text format din descrierea livrarii.Valoare implicita este comentariul trimis de client in momentul efectuarii comenzii.
 10. referinta_expeditor =un text format din numele site-ului si un nr. de identificare comanda intern al comerciantului.
 11. valoare_declarata = un nr. zecimal care indica valoarea declarata a comenzii.
 12. ramburs = un nr. zecimal care indica suma de incasat la destinatar de catre curier la livrarea comenzii
 13. asigurare_la_valoarea_declarata = o valoare booleana de tip true sau false care indica daca livrarea se asigura la valoarea declarata
 14. retur_documente = o valoare booleana de tip true sau false care indica daca livrarea face un retur de documente
 15. retur_documente_bancare = o valoare booleana de tip true sau false care indica daca livrarea face un retur de documente bancare
 16. confirmare_livrare = o valoare booleana de tip true sau false care indica daca livrarea necesita confirmare de livrare
 17. livrare_sambata = o valoare booleana de tip true sau false care indica daca livrarea se poate livra Sambata
 18. currency = moneda de plata a livrarii. Valorile posibile sunt:RON, EUR, USD
 19. currency_ramburs = moneda de incasare valoare ramburs de la destinatar. Valorile posibile sunt:RON, EUR, USD
 20. notificare_email = o valoare booleana de tip true sau false care indica daca se trimite email la client
 21. notificare_sms = o valoare booleana de tip true sau false care indica daca se trimite SMS dupa ridicarea coletului de la comerciant si inainte de livrare clientului
 22. cine_plateste = un nr. intreg care specifica cine plateste pretul livrarii generate. Valoarea numerica posibila este una din urmatoarele :
 •    0 = Comerciantul (beneficiar contract),
 •    1 = Expeditorul,
 •    2 = Destinatar.  

    23.serviciuid = un nr.intreg care indica id-ul serviciului de livrare al companiei de curierat asignat comerciantului cu care se livreaza comanda.Valoarea se ia prin alegerea unui id din lista de servicii disponibile, asignate comerciantului din interfata Comercianti, meniul Info API.

   24.request_mpod = o valoare booleana de tip true sau false care indica daca curierul va face livrarea la destinatar numai pe baza unui cod MPOD (Merchant Proof of Delivery=dovada livrarii) primit de destinatar prin SMS

   25. Un sir de obiecte cu coletele livrarii. Fiecare obiect denumit colet din tablou contine campurile:

 • greutate = greutatea coletului = un nr. zecimal
 • lungime  = lungimea coletului = un nr. intreg
 • latime     = latimea coletului     = un nr.intreg
 • inaltime  = inaltimea coletului = un nr. intreg
 • continut  = continutul coletului = un nr. intreg care poate fi unul din urmatoarele valori numerice posibile:
 •    1 = Acte,
 •    2 = Tipizate,
 •    3 = Fragile,
 •    4 = Generale.
 • tipcolet   = tipul coletului           = un nr. intreg care poate fi unul din urmatoarele valori numerice posibile:
 •    1 = Plic,
 •    2 = Colet,
 •    3 = Palet.

 26. destinatar = un sir ce contine urmatoarele campuri despre destinatar :

 • first_name         = prenumele                           = un text de maxim 50 caractere lungime
 • last_name         = numele                                = un text de maxim 50 caractere lungime
 • email                 = adresa de email                   = un text de maxim 50 caractere lungime
 • phone                = nr. de telefon                       = un text de maxim 50 caractere lungime
 • mobile               = nr. de telefon mobil              = un text de maxim 50 caractere lungime
 • lang                   = limba destinatar                   = implicit are valoarea ro
 • company_name = nume companie destinatar    = un text de maxim 100 caractere lungime
 • j                          = j companie destinatar          = un text
 • bank_account    = cont bancar destinatar          = un text de maxim 50 caractere lungime
 • bank_name        = nume banca destinatar         = un text de maxim 100 caractere lungime
 • cui                      = cui companie destinatar       = un text de maxim 20 caractere lungime

27. shipTOaddress  = un sir ce contine urmatoarele campuri despre adresa de livrare destinatar:

 • address1  = adresa destinatar cu Str, nr, Bl, sc, et, ap, sector  = un text de maxim 200 caractere lungime
 • address2  = adresa destinatar 2                                             = un text de maxim 100 caractere lungime
 • city          = localitate destinatar                                            = un text de maxim 100 caractere lungime
 • state        = judet destinatar                                                  = un text de maxim 100 caractere lungime
 • zip           = codul postal de la strada sau de la sat destinatar  = un text de maxim 50 caractere lungime
 • country    = tara destinatar                                                    = un text de maxim 100 caractere lungime
 • phone      = telefon adresa destinatar                                     = un text de maxim 500 caractere lungime
 • observatii = observatii despre adresa destinatar                      = un text de maxim 140 caractere lungime

28. shipFROMaddress = un sir ce contine urmatoarele campuri despre adresa de ridicare a comenzii de la comerciant:

 • email             = adresa de email persoana de contact comerciant  = un text de maxim 500 caractere lungime
 • first_name     = prenume persoana de contact comerciant             = un text de maxim 100 caractere lungime
 • last_name      = nume persoana de contact comerciant                 = un text de maxim 100 caractere lungime
 • mobile           = nr. de telefon mobil persoana de contact               = un text de maxim 50 caractere lungime
 • main_address = adresa de ridicare de la comerciant                     = un text de maxim 500 caractere lungime
 • city                 = localitate comerciant                                          = un text de maxim 50 caractere lungime
 • state               = judet comerciant                                                = un text de maxim 50 caractere lungime
 • zip                 = cod postal comerciant                                         = un text de maxim 50 caractere lungime
 • country          = tara comerciant                                                   = un text de maxim 50 caractere lungime
 • phone            = nr. de telefon comerciant                                      = un text de maxim 50 caractere lungime
 • instructiuni     = instructiuni despre adresa de ridicare                    = un text de maxim 50 caractere lungime

Un exemplu de trimitere a unui json pentru generare AWB este urmatorul:

{"f_shipping_company_id":15,"request_data_ridicare":"2013-11-28","request_ora_ridicare":"14:00:00","request_ora_ridicare_end":"14:00:00","request_ora_livrare_sambata":"14:00:00","request_ora_livrare_end_sambata":"14:00:00","request_ora_livrare":"14:00:00","request_ora_livrare_end":"14:00:00","descriere_livrare":"Livrare de test","referinta_expeditor":"Referinta de test","valoare_declarata":"150.99","ramburs":"140.99","asigurare_la_valoarea_declarata":true,"retur_documente":true,"retur_documente_bancare":true,"confirmare_livrare":true,"livrare_sambata":true,"currency":"RON","currency_ramburs":"RON","notificare_email":true,"notificare_sms":true,"cine_plateste":0,"serviciuid":8,"request_mpod":true,"colete":[{"greutate":1.01,"lungime":10,"latime":10,"inaltime":10,"continut":1,"tipcolet":1},{"greutate":10.01,"lungime":10,"latime":10,"inaltime":10,"continut":1,"tipcolet":1}],"destinatar":{"first_name":"Adrian","last_name":"Lado","email":"adrian@plationline.eu","phone":"","mobile":"0741055805","lang":"ro","company_name":"Companie de test","j":"J35\/38\/2013","bank_account":"RO89RNCB1546844678","bank_name":"BCR","cui":"1234567"},"shipTOaddress":{"address1":"Str. 2 Cocosi 21","address2":"","city":"Bucuresti","state":"Bucuresti","zip":"800000","country":"Romania","phone":"0741055805","observatii":"Observatii de test"},"shipFROMaddress":{"email":"adrian@plationline.eu","first_name":"AAA","last_name":"BBB","mobile":"0741055805","main_address":"Adresa principala","city":"Bucuresti","state":"Bucuresti","zip":"3456789","country":"Romania","phone":"021447414","instructiuni":"bla bla"}}

Acest json este criptat prin RSA folosind cheia de criptare rsakey din interfata Comercianti, meniul Info API si rezulta campul f_request.

JSON final criptat care se trimite la serviciul API este format din campul f_login preluat din meniul Info API, campul f_request criptat, campul f_secure ca in exemplu:

loapijson={"loapi":{"f_login":"430","f_request":"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","f_secure":"e04zblgPi\/CM87Wh5FEFZNkcZX0amvyhAUG4ptl58Tc0VQbFSC6o43RSiY\/4itk2Wv+qrgcQOqhPk1UMaDY4ETMSUC1eCbJptHmR+vy9ph6ZYrcMLMI9pnQ+SKmVIPoM1kf1aVEa2DoogxvTTGAtZsdHmpnK7UyLR\/2akiNok6pCZ5aYxPTfDBIV\/+CIarQ2dAkVmy1isP4+jR4Wnr9FN0QYxvHEdzde0xcpN7iXW7AGeeHAJT1mdOZF6ZQ\/6rmg7jZFRzDQ3YBigz5+ZurbWsUAMWrwHD\/KTrwxmAt6Zf1HE7RWQb2KPNd+K7KEV3RhgU3GJRDvkGs9ent9OSDdGQ=="}}

Cum se printeaza AWB-ul generat prin API

Dupa generare awb prin API, se intoarce un raspuns cu informatiile despre livrarea creata. Campurile din raspuns sunt folosite pentru a crea o pagina web cu formularul de tiparire AWB, care trebuie sa arate astfel:

Awb generat cu etichete generice complet.png

In functie de numarul de colete, va exista un AWB mama care va apare de 2 ori pe prima pagina A4 pentru primul colet, si n-1 AWB-uri pui cu un design redus la jumatate pentru celelalte n-1 colete.

Dimensiunea fontului pentru etichetele completate cu date reale de pe formularul de tiparire AWB sunt prezentate mai jos:

Dimensiune fonturi print AWB.png

Informatii despre metoda de generare numar AWB:

Tipul de cod de bare:C128B

Modul de generare numar: Exemplu cod bare: ELF000001PCE  (prefix 3 litere mari de tipar = ELF (acronim comerciant) +  6 cifre = 000001 + sufix 3 litere mari de tipar = PCE (acronim firma de curierat))

Dimensiune imagine awb: 260x68
Dimensiune font awb: 5px

Pentru imaginea awb mama avem:
 1)max-width: 100%;

Pentru imaginea awb pui avem:
 1)height: 50px;
 2)max-width: 100%;

Din exemplul prezentat: textul PCEtest0007278 este echivalentul numarul de AWB.

Greutatea de pe AWB-ul principal reprezinta greutatea tuturor coletelor.

Greutatea de pe AWB-ul principal este greutatea facturata, si reprezinta maximul prin comparatie dintre greutatea totala volumetrica si greutatea totala fizica.

Greutatea volumetrica colet = (Lungime x Latime x Inaltime) / 6000, iar greutatea totala volumetrica este suma greutatea volumetrica a fiecarui colet, calculata cu formula anterioara.

Tipuri colete: Plic, Colet, Palet

Continutul poate fi de tip:  

   1 = Acte,
   2 = Tipizate,
   3 = Fragile,
   4 = Generale.

Daca livrarea are ramburs colectat de curier de la destinatar, livrarea va avea o chitanta de incasare ramburs, pe care o va semna destinatarul in momentul livrarii.

Un model de completare chitanta de incasare ramburs este prezentat in imaginea de mai jos. Chitanta apare pe fiecare din cele 2 AWB mama doar, deci vor fi 2 chitante identice pe prima pagina A4:

Livrare cu chitanta ramburs.png

Ok-icon.png Administrarea conturilor de user ale comerciantului

Administrarea conturilor comerciantului se poate face prin apasarea Go icon 16x16.png butonului Utilizatori. Aici sunt afisati utilizatorii din partea comerciantului care au acces la gestionarea intregii interfete a comerciantului:

Administreaza conturi comercianti.png

Comerciantul poate adauga noi utilizatori apasand Go icon 16x16.png butonul Adauga utilizatori. Dupa adaugarea unui nou utilizator, reincarcati pagina.

Ok-icon.png Importul unei liste de livrari / clienti

Puteti importa o lista de livrari sau de clienti dintr-un fisier extern de tip Excel cu extensia XLS , XLSX sau CSV. Un cap de tabel si un model de fisier cu date exista in pagina de import livrari si pagina de import clienti, in partea dreapta sus.

Important: Coloanele din fisierul excel trebuie formatate de tip Text, selectand toate celulele cu tastele CTRL+A si apasand click dreapta in celula din Excel, se alege optiunea Format Cells ... si se alege categoria Text din primul tab Number. Acest lucru este important pentru a facilita ca aceste coloane sa fie citite cu usurinta de aplicatia care importa fisierul excel.

Importul unei liste de livrari

Modelul de cap de tabel

Este prezentat dedesubt in 4 imagini care fac parte din acelasi fisier excel numit model cap de tabel import livrari :

Comercianti cap tabel import livrari-partea 1.png
Comercianti cap tabel import livrari-partea 2.png
Comercianti cap tabel import livrari-partea 3.png
Comercianti cap tabel import livrari-partea 4.png

Exemplu de fisier excel import livrari

Este prezentat dedesubt in 4 imagini care fac parte din acelasi fisier excel numit model de fisier import livrari, care contine 1 livrare pentru import :

Comercianti model import livrari-partea 1.png
Comercianti model import livrari-partea 2.png
Comercianti model import livrari-partea 3.png
Comercianti model import livrari-partea 4.png

Reguli de completare coloane din fisier:

 • coloanele marcate cu Rosu sunt obligatorii si trebuie completate.Aceste coloane sunt: Data ridicare, Numar colete, Destinatar Prenume, Destinatar Nume, Destinatar Mobil, Destinatar Companie (e obligatorie daca nu sunt completate coloanele Destinatar Prenume si Destinatar Nume), Destinatar Judet, Destinatar Localitate.
 • coloanele marcate cu Galben nu sunt obligatorii, cateva dintre ele se completeaza automat cu valori predefinite daca nu sunt completate, precum coloanele: Ora ridicare start, Ora ridicare end, Ora livrare L-V start, Ora livrare L-V end, Ora livrare Sambata start, Ora livrare Sambata end, Destinatar Tara.
 • coloana Destinatar Observatii permite completarea unui text de maxim 140 caractere.
 • coloana Incasare ramburs se completeaza cu valoarea Cash sau Banca, daca coloana Ramburs este completata cu un numar zecimal mai mare decat 0. (Cazul cand livrarea are ramburs)


Pentru a importa o lista de livrari, selectati adresa de ridicare a coletelor din lista de adrese de ridicare active ale comerciantului, selectati serviciul cu care se vor livra livrarile din lista de servicii asignate comerciantului de compania de curierat, selectati fisierul dorit in format XLS / XLSX sau CSV apasand Go icon 16x16.png iconita Rasfoire fisiere si apoi faceti importul apasand Go icon 16x16.png butonul Importa.

Comercianti import livrari.png

Dupa import, in tabel va apare o linie noua pentru importul facut :

In coloana Continut, apar informatiile despre starea importului efectuat si pe care se poate da click pentru a afla detalii :

 • Livrari:2 (2 livrari s-au importat cu succes) colorat in verde
 • Prelivrari:3 (3 linii s-au importat pana la starea de prelivrare, deoarece pe baza lor unor date precum judet, localitate, cod postal nu a fost gasit un serviciu potrivit de livrare si astfel nu s-a calculat pretul livrarii) colorat in portocaliu
 • Erori:1 (in cazul in care 1 linie din fisierul importat contine date invalide ca format sau necompletate) colorat in rosu

Apasand pe Go icon 16x16.png linkul Livrari:2 colorat in verde, se pot vizualiza cele 2 livrari importate cu succes.

Comercianti livrari import.png

Apasand pe Go icon 16x16.png linkul Prelivrari:3 colorat in portocaliu, se pot vizualiza cele 3 livrari care au fost importate la stadiul de prelivrare.

Comercianti prelivrari import.png

In coloana Actiuni, apare disponibil pentru download fisierul importat si eventual fisierul de erori, care contine o coloana noua numita Eroare cu mesajele care specifica care camp nu este completat sau incorect completat. Acest fisier de eroare trebuie downloadat, corectat erorile din coloanele indicate, trebuie stearsa coloana numita Eroare si reincercat importul. O alta varianta de corectare este de a da click pe Go icon 16x16.png linkul Erori:1 colorat in rosu, pentru a deschide o pagina numita Erori import livrari si a edita fiecare eroare prin apasarea pe Go icon 16x16.png butonul Edit ca in figura urmatoare :

O eroare import livrari.png

Apare o cutie de dialog, care permite modificarea campurilor din livrare, se corecteaza erorile mentionate in Eroare si se apasa Go icon 16x16.png butonul Salveaza. Se va insera livrarea in baza de date, ca la importul unei linii din fisierul excel. Daca eroarea inca persista  dupa salvare, va fi afisat un mesaj de eroare in cutia de dialog, sub butonul Salveaza.

Importul unei liste de clienti

Modelul de cap de tabel

Este prezentat dedesubt in 2 imagini care fac parte din acelasi fisier excel numit model cap de tabel import clienti :

Comercianti cap tabel import clienti-partea 1.png
Comercianti cap tabel import clienti-partea 2.png

Exemplu de fisier excel import clienti

Este prezentat dedesubt in 2 imagini care fac parte din acelasi fisier excel numit model de fisier import clienti, care contine 1 client pentru import :

Comercianti model import clienti-partea 1.png
Comercianti model import clienti-partea 2.png

Reguli de completare coloane din fisier:

 • coloanele marcate cu Rosu sunt obligatorii si trebuie completate.Aceste coloane sunt: Nume, Prenume, Mobil, Companie (e obligatorie daca nu sunt completate coloanele Nume si Prenume), Judet destinatar, Localitate destinatar si Adresa destinatar.
 • coloanele marcate cu Galben nu sunt obligatorii, cateva dintre ele se completeaza automat cu valori predefinite daca nu sunt completate, precum coloanele: Newsletter, Notificare email, Notificare SMS, Tara.
 • coloana Observatii permite completarea unui text de maxim 140 caractere.


Pentru a importa o lista de clienti, selectati fisierul dorit in format XLS / XLSX sau CSV apasand Go icon 16x16.png iconita Rasfoire fisiere si apoi faceti importul apasand Go icon 16x16.png butonul Importa.

Comercianti import clienti.png

Dupa import, in tabel va apare o linie noua pentru importul facut :

In coloana Continut, apar informatiile despre starea importului efectuat si pe care se poate da click pentru a afla detalii :

 • Clienti:1 (1 client s-a importat cu succes) colorat in verde
 • Erori:1 (in cazul in care 1 linie din fisierul importat contine date invalide ca format sau necompletate) colorat in rosu

Apasand pe Go icon 16x16.png linkul Clienti:1 colorat in verde, se pot vizualiza clientii importati cu succes.

Comercianti management clienti importati.png

In coloana Actiuni, apare disponibil pentru download fisierul importat si eventual fisierul de erori, care contine o coloana noua numita Eroare cu mesajele care specifica care camp nu este completat sau incorect completat. Acest fisier de eroare trebuie downloadat, corectat erorile din coloanele indicate, trebuie stearsa coloana numita Eroare si reincercat importul de clienti.

Ok-icon.png Istoric colet

Accesand Go icon 16x16.png meniul Istoric colet, se deschide o fereastra in care se completeaza awb-ului coletului si se actioneaza butonul de cautare. Apare istoricul coletului identificat prin awb-ul cautat, pe prima linie se afla ultima stare in care se afla coletul :

Istoric colet.png

Ok-icon.png Facturi

Accesand Go icon 16x16.png meniul Facturi, se deschide o fereastra cu lista de facturi emise pentru comerciant pentru plata livrarilor efectuate de catre compania de curierat. Se poate selecta intervalul in care au fost livrarile, si pentru care s-a emis factura de plata servicii de livrare.

Comercianti-Facturi.png

In coloana Actiuni, sunt disponibile 3 link-uri :

 • Detalii: pentru a vizualiza livrarile facturate
Comercianti-Facturi-Detalii.png
 • Factura: pentru a printa factura emisa pentru plata serviciului de curierat a livrarilor livrate dintr-un anumit interval de timp
Comercianti-Facturi-Factura.png
 • Factura cu desfasurator: pentru a printa factura si lista detaliata cu livrarile facturate care include in dreptul fiecarei livrari: pretul livrarii
Comercianti-Facturi-Factura cu desfasurator.png

Ok-icon.png Rambursuri

Accesand Go icon 16x16.png meniul Rambursuri, apar submeniurile Cash si Banca care reprezinta cele 2 moduri de incasare a banilor de catre comerciant pentru rambursuri.

Cand se selecteaza din Go icon 16x16.png submeniul Cash optiunea In curs de procesare, se deschide o lista cu borderourile cu rambursuri care sunt in curs de procesare prin cash la departamentul de contabilitate al companiei de curierat. Pentru unele borderouri, contabilitatea a creat deja o livrare cu plic de bani al carei awb apare in coloana 'Awb plic bani', pentru altele inca nu s-a generat o livrare cu plicul de bani.

Comercianti Borderou rambursuri cash in curs de procesare.png

Detaliile livrarii cu plic cu bani, pot fi vizualizate apasand pe Go icon 16x16.png linkul cu awb-ul din coloana 'Awb plic bani':

Comercianti Detalii livrare plic cu bani.png


In coloana Actiuni, exista optiuni  pentru vizualizare borderou cu rambursuri:

 • Borderou
 • Borderou cu dispozitie de incasare
 • Borderou cu dispozitie de plata

Cele 3 tipuri de borderouri pot fi vizualizate in imaginile urmatoare :

Comercianti Vizualizare borderou rambursuri.png
Comercianti Vizualizare borderou rambursuri cu dispozitie incasare.png
Comercianti Vizualizare borderou rambursuri cu dispozitie de plata.png

Cand livrarea cu plic cu bani se livreaza la comerciant, borderoul cu rambursuri trece in starea procesat. Lista cu borderourile procesate prin metoda de incasare cash poate fi vizualizata accesand Go icon 16x16.png optiunea Procesate din submeniul Cash:

Comercianti Borderouri rambursuri cash procesate.png

Cand se selecteaza din Go icon 16x16.png submeniul Banca optiunea In curs de procesare, se deschide o lista cu borderourile cu rambursuri care sunt in curs de procesare prin banca la departamentul de contabilitate al companiei de curierat. Aceste borderouri pot fi platite de compania de curierat prin ordine de plata, din contul lor bancar in unul din conturile bancare ale comerciantului.

Lista de plati cu ordine de plata efectuate se poate vizualiza accesand Go icon 16x16.png linkul Plati borderou :

Comercianti Plati facute pentru un borderou rambursuri prin banca in curs de procesare.png

In acest caz, nu s-au facut inca plati prin ordine de plata. Plata borderoului se poate face prin mai multe ordine de plata :

Comercianti Ordine plata facute pentru un borderou rambursuri prin banca in curs de procesare.png

Livrarile cu ramburs din borderou se pot vizualiza accesand Go icon 16x16.png linkul Rambursuri borderou :

Comercianti Lista cu rambursuri din borderou in curs de procesare prin banca.png


Cand un borderou in curs de procesare prin banca se achita complet catre comerciant, borderoul va apare in lista cu borderouri procesate:

Comercianti Borderou rambursuri banca procesate.png

Ok-icon.png Rapoarte

Accesand Go icon 16x16.png meniul Rapoarte, apare submeniul Raport livrari prin care se deschide raportul cu livrarile finalizate:

Comercianti Raport livrari.png

Se poate selecta intervalul in care au fost facute livrarile la destinatar si cate livrari se vor afisa pe fiecare pagina din raport.

Raportul cu livrari poate fi exportat in format Excel apasand pe Go icon 16x16.png butonul Download XLS, trimis pe email cu atasamentul de document Excel folosind adresa de email de la login apasand pe Go icon 16x16.png butonul Trimiteti raport pe email si tiparit apasand pe Go icon 16x16.png butonul Tipareste dupa ce ati apasat mai intai pe Go icon 16x16.png butonul Vizualizati XLS :

Comercianti Export in excel raport livrari.png
Comercianti Tipareste raport livrari.png